pátek 21. ledna 2011

Sin City #4: Ten žlutej parchant

Vítám vás u další recenze na knihu ze světa Sin City.
Dneska se podrobněji podíváme na čtvrtý díl série s názvem Ten žlutej parchant. Stejně jako u třetího dílu se i tento díl dočkal kompletního filmového zpracování. Opět se tedy nemusím bát nějakých spoilerů a hned vás seznámit s příběhem.
I když je toto čtvrtý díl série, první část příběhu se odehrává dlouho před prvním dílem. Hlavní ženskou postavou příběhu je Nancy Callahan, které je na začátku příběhu teprve jedenáct let. Samotný příběh začíná představením hlavní mužské postavy, Johna Hartigana, který má poslední den ve sluzbě a nemůže se dočkat až bude doma a dá si pořádný steak, který pro něj jeho žena večer připraví. Musí ale ještě udělat jednu věc a to zachránit malou Nancy ze spárů Roarka juniora, což je senátorův syn, který znásilňuje a vraždí malé holčičky.
Scéna v docích, kdy Hartigan usiluje o záchranu Nancy je opravdu hodně dobře napsaná a ještě lépe nakreslená. Haritganovi se nakonec Nancy podaří zachránit, ale jen za cenu svého života. Hartigan připraví Roarka juniora o obě jeho zbraně poté, co mu ustřelí ruku se zbraní a penis.
Jaké je ale překvapení, když se vzbudí na nemocničním lůžku a vedle něj stojí senátor Roark a sděluje mu, že ho klidně může zabít a pomstít tak to, že Hartigan udělal z jeho syna krypla a už nikdy mu jeho syn nedá syna. Roark se ale rozhodne Hartiganovi pomoci s jeho srdeční vadou, na kterou trpí. Dopřeje mu ty nejlepší doktory ve měste jen proto, aby ho nakonec viděl trpět když na něj Roark hodí znásilnění Nancy a vraždy ostatních holek, které Roark junior zavraždil.
Hartitganovi se pak před lůžkem zničeho nic obejví Nancy a slibí mu, že na něj nikdy nezapomene a bude mu každý týden psát. Hartigan se dlouhé roky brání obvinění, do kterých jej chce Roark starší namočit a sedí ve své cele, kde dostává každý týden slibovaný dopis od Nancy. Jeden týden ale dopis nedorazí, další také ne a John začíná mít o Nancy strach. Rozhodne se tedy ke všemu falešně doznat, aby se mohl dostat ven a najít Nancy a zkusit jí pomoci.
Dalé již ve zkratce. John opravdu Nancy najde, ale jsou přemožení žlutým parchantem, což je vlastně Roark junior, který se tak transformoval po náročných operacích. John se pak nakonec s Roarkem juniorem dostanou do křížku a jak to dopadne nechám v tajnosti. Jen snad můžu prozradit, že i když se to bude zdát jako klasický happy end, tak nakonec to tak nedopadne.

Příběh je tedy opět silný, tento mám opravdu rád a zdá se mi hned po Marvově eposu nejlepší, hlavně co do hloubky a dějových zvratů. Několikrát se vám bude zdát, že se Hartigan z dané situace nemůže dostat, ale Frank Miller vás vždy překvapí vyřešením bezvýchodné situace. Na pár políčkách se dokonce objeví Dwight v rozhovoru se Shellie, takže opět ta provázanost o které jsem již několikrát mluvil v dřívějších recenzích.

A nyní se pojďme podívat na kresbu. Největší změnou, oproti všem předchozím dílům, je použití třetí barvy na žlutého parchanta a na jeho krev. Tady musím vzdát Franku Millerovi opět hold, novou barvu do kresby zakomponoval perfektně a dává kresbě nový rozměr. Začínám mít pocit, že na co Frank Miller sáhne, se mění ve zlato. Díl od dílu se kresba liší a přitom zůstáva stále dobře patrný jeho nezaměnitelný styl.

Je čas na malou rekapitulaci. Sin City #4: Ten žlutej parchant je opravdu velmi povedený komiks, příběh je perfektní, kresba nemá chybu. Musím tedy, již podruhé v případě knihy ze světa Sin City, sáhnout k maximálnímu hodnocení. Sin City #4: Ten žlutej parchant tedy ode mě dostává plných 100% a zároveň moje doporučení jako jeden z nejlepších komiksů na trhu.

100%

2 komentáře:

  1. Moc se mi nelibi, jak podrobne popisujes, co se v tom komiksu deje, ale jinak se priklanim k tvemu nazoru o kresbach a celkove o kvalite komiksu Sin City

    OdpovědětVymazat
  2. Já se snažím moc nepopisovat, ale pochybuju že někdo neví o čem žlutý parchant je, respektive neviděl Sin City.
    U ostatních recenzí se snažím děj neprozrazovat.

    OdpovědětVymazat